Många volontärer hjälpte till i Kyrkans hus i Skara
1 av 2
Många volontärer hjälpte till i Kyrkans hus i Skara
Ingela Tidqvist Karlén är diakon i Skara.
2 av 2
Ingela Tidqvist Karlén är diakon i Skara.

Många vill hjälpa frusna flyktingar på Stora Ekeberg

"Behovet är stort"
2:11 min

Flyktingarna på Stora Ekeberg fryser i vinterkylan. Därför hade Svenska kyrkan i går en insamling av vinterkläder i Skara. 

Margareta Fogel är en av de frivilliga som hjälpte till att sortera alla säckar med kläder som ska delas ut i nästa vecka. 

– Det verkar vara bra saker, varma jackor och mössor som behövs väl, säger hon.

Det är många som vill hjälpa de asylsökande på Stora Ekeberg. Det märktes tydligt i går, när kyrkans volontärer arbetade med att ta emot och sortera alla de säckar med kläder som man fått in på senare tid.

Faktum är att man låg medvetet lågt med att prata om insamlingen offentligt, eftersom man tänkte att man då skulle få så mycket gåvor att det skulle bli svårt att hantera rent praktiskt.

Men budskapet hade uppenbarligen gått fram ändå. Diakonen Ingela Tidqvist Karlén gladde sig åt alla skänkta kläder, för kläder är en bristvara bland de 450 människor som bor på Stora Ekeberg.

– Vinterkläder är det nästan ingen som har. Nu är det kallt, och det tar tid att få ett nytt liv att fungera. De har dessutom väldigt lite pengar att röra sig med.

– Uppslutningen från de som vill hjälpa är enorm. Nu ska vi börja utdelningen av kläderna i nästa vecka, tillägger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".