Namn ger förutfattade meningar om vem en person är. Foto: baby bentrup/christina rutz (flickr.com)/CC BY 2.0
Namn ger förutfattade meningar om vem en person är. Foto: baby bentrup/christina rutz (flickr.com)/CC BY 2.0

Så här kan ditt namn påverka vad folk tänker om dig

Lucas och Elsa var de mest populära namnen förra året. Men namn kan ge både förväntningar och fördomar om vem en person är.

– Det är inte så att namn är neutrala. Vi ser igenom namnet och det ger oss en bild av vem som finns bakom, säger Charlotte Hagström, docent i etnologi vid Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet.

Hon berättar att ett namn kan ge föreställningar om både ålder, kön och etnicitet - föreställningar som många gånger inte alls stämmer och som förändras med tiden.

– Det kan ha konsekvenser om man har ett namn som till exempel är extremt knutet till en generation. Då tror många att man är i en viss ålder, och det kan vara ett problem ibland. Namnet Elsa till exempel, som ligger på topplistan, var för många ett tantnamn för några år sedan. Nu heter så många barn det att det har blivit ett barnnamn igen.

Kan leda till diskriminering

Att namn ger olika förutfattade meningar om en person kan också ha andra konsekvenser.

– Det kan också vara att man har ett namn som är vanligt i ett annat land. Det har ju pratats om att vissa inte blir kallade på jobbintervjuer på grund av det till exempel och så ska det ju inte vara.

För att undvika diskriminering är det vissa som byter namn helt eller som helt enkelt tar ett annat namn att söka jobb med, berättar Charlotte Hagström. Andra använder pseudonymer, som författaren Joanne "Jo" Murray till exempel som skrivit böckerna om Harry Potter och som inte ville avslöja att hon är kvinna.

– J.K Rowling är ett bra exempel på det. Sen vet jag inte varför hon tog just det namnet, säger Charlotte Hagström.

Även könsneutrala namn kan ge problem

Ett könsneutralt namn kanske kan vara en bra idé tänker du nu? Men även om vissa fördomar och förväntningar försvinner kan även det skapa problem.

– Vissa människor kan tycka att det är jobbigt att man har ett könsneutralt namn. Och det kan bli problem. Jag vet en kvinna som blev placerad i en sovkupé på ett tåg med bara män, eftersom att hennes namn är könsneutralt.

Gamla namn kommer tillbaka

Förra året var Elsa, Alice, William och Lucas de mest populära namnen. Men listorna förändras med jämna mellanrum. Charlotte Hagström tror att det snart är dags för 30- och 40-talsnamnen att göra comeback.

– Jag tror på Lennart och Berit. De namnen var populära på den tiden. Och Britt och Bertil kanske.

– Men jag tycker att man ska välja namn som man själv tycker om. Oavsett vilket namn man väljer så kommer det vara någon som tycker att det är det fulaste eller absolut finaste de hört.

Mest populära namnen 2014

Tjejer

1. Elsa (3)

2. Alice (1)

3. Maja (2)


Killar

1. Lucas (1)

2. William (2)

3. Oscar (3)

Siffran inom parentesen visar platsen på topplistan 2013

Källa: Statistiska centralbyrån

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".