En blåmes på ett fågelbord. Foto: Paul Kleiven/TT.
Foto: Paul Kleiven/TT.

Kontakt med fåglar kan ge svår lunginflammation

Fem fall av den ovanliga sjukdomen papegojsjuka har rapporterats i Västra Götaland bara under de senaste veckorna. De insjuknade hade alla haft nära kontakt med fåglar eller rengjort fågelbord.

Papegojsjuka är en luftvägsinfektion som orsakar andningsbesvär, feber och hosta, och vissa får en svår luftvägsinfektion.Smittämnet är en bakterie som förekommer i smittade fåglars avföring, till exempel då när fågelbord rengörs.

Tiden från smitta till insjuknande är oftast runt tio dagar men kan variera från en till fyra veckor. Under de senaste åren har två till tjugo fall rapporterats årligen i landet.

Papegojsjuka kan behandlas med antibiotika.

Rengöring av fågelbord:

Fågelbord bör rengöras utomhus med såpvatten alternativt med desinfektionsmedel och det är viktigt att tvätta händerna noga efteråt. Man ska inte använda högtryckstvätt när man vill spola bort fågelavföring eftersom det kan öka mängden smittämne i luften. 

Andningsskydd bör även användas vid rengöring av fågelträck då större risk för dammexposition föreligger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".