Gustav Carlsson,Rasmus Dahlin, William Rosén, Oskar Ljungström och Tobias Green. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Gustav Carlsson,Rasmus Dahlin, William Rosén, Oskar Ljungström och Tobias Green. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Nöjda plåtslagare med goda chanser till jobb

"Det är ett skönt material att jobba med"
5:06 min

Det är brist på plåtslagare på många håll i landet. Byggbranschen skriker efter tusentals med den rätta kompetensen.

På Katedralskolan i Skara träffar P4 Direkt några av eleverna på byggprogrammet med inriktning plåtslageri. De har fått smak för yrket och tänker sig en framtid som just plåtslagare.

Sistaårseleverna Rasmus Dahlin, Gustav Carlsson, Oskar Ljungström, William Rosén och Tobias Green känner alla att de valt rätt.  

De är i lite av en guldsits eftersom byggbranschen behöver just dem. Plåtslagare är ett bristyrke på många håll i landet, kanske främst i storstadsområdena.

Branschen uppskattar att det behövs mellan 1000 och 1 500 nya plåtslagare varje år. Efter ett par månader med praktik under utbildningens gång har flera av klasskamraterna på Katedralskolan redan fått erbjudande om fortsatt jobb efter skolan. 

Just nu har eleverna fullt upp med förberedelser och träning inför uttagningstävlingen till SM i plåtslageri, under ledning av lärare Per Jonsson. Vad uppgiften blir på tävlingsdagen är hemligt in i det sista, tills kuvertet sprättas. Så nu gäller det att finslipa färdigheterna och öva på tidigare års tävlingsuppgifter.

I Skaraborg tävlar Katedralskolan i Skara och Movant i Skövde. Om allt går vägen kan vi ha skaraborgskt deltagande i den stora avgörande SM-tävlingen med sex finalister som hålls i Katrineholm 24 april.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".