Elever på BYS djurvårdarutbildning i Skara. Foto: Jenny Josefsson / Sveriges Radio.
Karolina Löfgren Egraeus, Elise Söderberg och Liv Söderlund Lantz. Foto: Jenny Josefsson / Sveriges Radio.

Djurvårdare - ny utbildning i Skara

"Jag vill jobba med chimpanser!"
4:48 min

Biologiska Yrkeshögskolan BYS i Skara växer. I veckan startade skolans färskaste utbildning upp: Djurvårdarutbildningen.

Utbildningen till djurvårdare är det senaste tillskottet bland kurserna på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara - och en efterlängtad utbildning visar det sig, med drygt 260 sökande till de 35 platserna.

Utbildningen är 1,5 år lång och varvar praktik ute i djursjukvården med teori.

– Djurvårdare med examen från den nya utbildningen behövs ute i arbetslivet, säger Lena Svendenius som är veterinär och ordförande i ledningsgruppen för utbildningen.

Behovet har ökat mycket till följd av en ny lagstiftning från årsskiftet, som rör djursjukvårdens olika yrkesgrupper. Enkelt uttryckt handlar de nya bestämmelserna om vilken personal som får utföra vilka arbetsuppgifter.

Djurvårdaren med examen från yrkeshögskolan får till exempel ta blodprov och ge vissa injektioner och kan liknas vid undersköterskan i den mänskliga vården.

Vanliga arbetsplatser för de färdigutbildade blir djursjukhusen. Men studenten Karolina Löfgren Egraeus hoppas få jobba med djur på djurpark.

– Jag vill jobba med mer exotiska djur som chimpanser. Det är min dröm. Jag träffade en chimpans en gång för flera år sedan och sedan dess har jag haft siktet inställt på att jag ska jobba med chimpanser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".