Cicci Michael, Anders Ahlenius och Jan-Erik Ullström i Nyhetspanelen.
Cicci Michael, Anders Ahlenius och Jan-Erik Ullström i Nyhetspanelen. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Nyhetspanelen tycker till om Vi i femman och semlor

Är det rätt att låta barn tävla i Vi i femman?
17 min

Är det okej att låta barn tävla i kunskap? Och är det rätt göra varianter av den traditionella semlan? Det var frågor som Nyhetspanelen var med och diskuterade i dag.

Parallellt med Vi i femman pågår en diskussion om det ligger i tiden att låta barn tävla i kunskap. Några föräldrar tycker att Vi i femman är förlegat och sätter press på barnen. Kritiker säger att det finns femteklassare som mår så dåligt att de inte vill vara med och tävla. Men åsikterna är olika, andra tycker att tävlingen har sin plats och jämför momentet med idrottens värld.

- Folk tycker så mycket, särskilt föräldrar... Har vi saker som vi kan tävla i som visar att någon är bra, så ska vi väl göra det, tycker Jan-Erik Ullström.

- Och det här är väl frivilligt, så varför inte? Det är väl jättekul, säger Cicci Michael

- Man behöver inte ha vinnarskalle, jag brukar säga att världen älskar en god förlorare. Man ska lära sig att förlora och inte ta det på så blodigt allvar. Se det som en lek, säger Anders Ahlenius.

Semlorna var också uppe som diskussionsämne. Sedan tidigare har den traditionella semlan fått sällskap av wienersemlan, men i år har både wrapsemlan och semla i korvbröd kommit in på marknaden.

- För mig är det vanlig semla med varm mjölk som gäller, säger Anders Ahlenius och får medhåll av Jan-Erik Ullström.

- Jag väljer också vanlig semla men utan mjölk. Fast jag måste också erkänna att jag är nyfiken på wrapsemlan. Vad är det för bröd till den? säger Cicci Michael.

Ytterligare ämnen diskuterades i Nyhetspanelen. Lyssna på ljudfilen här ovan, så får du höra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".