Ulrika Carlsson
Ulrika Carlsson, riksdagspolitiker för Centern. Foto: Mikael Hjerpe / Sveriges Radio

Centern uppmanar handlarna att höja mjölkpriset

Ulrika Carlsson (c) berättar om Mjölklöftet
11 min

Centerpartiet uppmanar nu handlare att höja mjölkpriset med en krona för att hjälpa mjölkbönderna Uppmaningen tas emot positiva omdömen på de flesta håll.

Ulrika Carlsson (C) gästade P4 Direkt och berättade om initiativet som går under namnet Mjölklöftet.

– Det handlar om att i det krisläge som är att mjölkbönder får stöd och man som konsument får möjlighet att stötta verksamheten. En del för att komma till rätta med mjölkkrisen i det akuta läget, säger hon.

Initiativet tas emot positivt av Ica-handlaren Anders Fredriksson i Lidköping, även om han inte köper idén rakt av.

– Det är en spännande idé men inte så enkelt som politikerna gör gällande. Det är bara en tredjedel av böndernas mjölk som blir konsumentmjölk. Om man då leker med en krona och tar man bort momsen så är det 90 öre kvar och tar man bort en tredjedel av det är 30 öre kvar. Då har man tappat bort 70 öre på kronan, säger han.

Ute på stan möttes Mjölklöftet av blandade reaktioner:

– Nej, inte av specifikt det skälet. Förstår om det är ekologiskt, men inte annars. Kan inte förstå varför de ska förfördelas på det här sättet, var en kommentar P4 Skaraborg fick.

– Absolut... jag skulle betala fem extra om jag visste att det gick till bonden, var en annan kommentar. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".