Talgoxe äter frön från hand
1 av 3
Talgoxe äter frön från hand. Foto: Paweł Kuźniar/Wikimedia.org/CC BY-SA 3.0
Gulsparv sitter på en gren
2 av 3
Gulsparv sitter på en gren. Foto: Erik Stålfors/Wikimedia.org/CC BY-SA 3.0.
Blåmesar flyger mot maten
3 av 3
Blåmesar flyger mot maten. Foto: Darren T A Bradnick/Wikimedia.org/CC BY-SA 2.5

Nu startar vinterns fågelräkning

"Svenska folket har rätt bra koll"
3:25 min

Nu uppmanar Sveriges Ornitologiska Förening alla fågelmatare att rapportera in vilka arter som smörjer kråset hemma hos just dem. 

Årets fågelräkning pågår den 23 till 26 januari, och det är lätt att delta, säger Anders Wirdheim som är kommunikatör på Sveriges Ornitologiska Förening, SOF. 

– Det är bara att sätta sig där man har en fågelmatning utanför fönstret, och så räknar man fåglarna som kommer till fågelmatningen. Det är det högsta antalet av varje art som gäller. Kommer det först på lördag förmiddag fem talgoxar och sedan på söndag förmiddag åtta talgoxar då är det åtta man ska rapportera in.

Räkna arter
Det är det tionde året som fågelräkningen genomförs och den pågår från fredag till måndag. Att fredag och måndag finns med beror på att man gärna vill ge möjlighet för skolor och förskolor att medverka också, säger Anders Wirdheim på SOF.

– Tanken med fågelräkningen är att så många som möjligt som matar fåglar hemma i trädgården ska räkna hur stort antal av olika arter som kommer på besök i helgen. Känner man sig inte riktigt säker på vilka fåglar det är man ser, så kan man ta hjälp av SOF:s hemsida, säger Anders Wirdheim.

– På det rapporteringsformulär som kommer att finnas på internet så finns det bilder på alla fåglarna, för att om möjligt undanröja en del felbestämningar. En del fåglar är ju inte lätta att skilja åt, men det har vi också lärt oss under de här åren, att svenska folket har faktiskt rätt bra koll på sina vinterfåglar.

Ökande intresse
Förra året fick SOF in 23 000 rapporter från svenska hushåll. Totalt finns det runt 500 000 hushåll i Sverige som matar fåglar, så det är än så länge en ganska liten andel som deltar i fågelräkningen, säger Anders Wirdheim. Men han ser ändå att intresset växer år för år.

– Man kan väl säga att räkningen har två syften. Det ena syftet är att stimulera det fågelintresse som finns och som växer ganska kraftigt i Sverige nu under 2000-talet. Det andra är att på sikt skaffa oss bättre kunnande om hur det går för våra olika vinterfåglar. Inte minst hur de reagerar på klimatförändringar.

Anders Wirdheim berättar att man de senaste åren märkt att många fågelarter övervintrar allt längre upp i landet. Många fågelarter som tidigare övervintrat i södra Sverige, kan man numera hitta ända upp i Mellansverige eller till och med längs Norrlandskusten. Som exempel tar han koltrasten och rödhaken, två fåglar som tidigare bara funnits vintertid i Skåne.

Gulsparven försvinner
Det beror dels på att fåglarna reagerar snabbt på klimatförändringarna, men också på att människor i större utsträckning matar fåglar. Får de bara mat kan många fåglar klara av att övervintra nästan varsomhelst. Men vissa fåglar har det svårare att anpassa sig till nya tider.

– Sen kan man också se andra fåglar som har det lite svårt i dagens svenska natur. En sådan art är gulsparv. Det var förr en jättevanlig fågel i hela det svenska jordbrukslandskapet, men den har minskat i takt med att jordbrukslandskapet har blivit mer och mer industrialiserat om man uttrycker det så, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".