Urban Ahlin (S)
Foto: Henrik Montgomery / TT

Talman Urban Ahlin: Jag är ett politiskt djur

"Fantastiskt viktigt uppdrag"
13 min

I många år var Urban Ahlin en del av den absoluta toppen inom socialdemokratin. Men nu har han fått lämna partipolitiken. Istället har han i en tid av turbulent och kaosartad svensk inrikespolitik bestigit talmansstolen med klubban i hand.

Efter valet i höstas var det många som trodde att Urban Ahlin skulle bli minister i den nya regeringen. Så blev det inte och idag gör han sin 117 dag som talman för Sveriges riksdag. Men just idag är han ledig och hemma i Skaraborg.

– Det är skönt att få vara hemma och vara lite ledig, säger Urban Ahlin.

Det är lätt att föreställa sig att Urban Ahlin ska promenera in i radiohuset i kostym och med Säpo hack i häl. Men så är det inte riktigt, han är ledigt klädd i jeans och t-shirt. 

– Säkerheten runt om mig är rätt hemligt så det pratar vi inte om. Men det är ju synd att ni avslöjar att jag står här ensam i jeans och tröja, säger Urban Ahlin och skrattar. 

Det nya ansvaret och jobbet som talman är något Urban Ahlin uppskattar.

– Det är fantastiskt roligt att få representera riksdagen. Det är ändå demokratins högborg.

Du har ju en otrolig makt?

– Det skulle jag nog inte vilja säga, det beror på hur man ser på det. Det finns en viktighetsordning eller vad man ska kalla det. Kungen är etta, sen kommer talmannen och sen statsministern. På så vis kan man tänka på vilket fantastiskt uppdrag det är. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".