John Dohlsten är idrottsvetare vid Göteborgs universitet.
John Dohlsten är idrottsvetare vid Göteborgs universitet.

Så kan idrotten locka unga att stanna i föreningen

"Det gäller att barn blir sedda"
1:38 min

Föreningar som medvetet låter bli att toppa och selektera barn och ungdomar lyckas bättre med att behålla sina ungdomar i verksamheten. Dessutom lyckas en del av de klubbarna även fostra aktiva som når elitnivå.

Det visar en pågående studie från Göteborgs universitet. John Dohlsten är forskarassistent och idrottsvetare:

– Det viktigaste är att man blir sedd, oavsett om man vill bli elitspelare eller bara spelar för skojs skull.

Västgötahockeyn har tappat 300 spelare de senaste fyra åren och förbundet försöker nu ta reda på varför.

Idrottsforskaren John Dohlsten granskar nu ett antal västsvenska föreningar i olika idrotter som kan ses som goda exempel, och frågat sig varför de lyckas behålla sina spelare när andra tappar. Svaret är på ett sätt enkelt. Föreningar som undviker att dela upp sina unga i bättre och sämre, så kallad nivågruppering, behåller sina aktiva längre.

– Man får vara den som elitsatsar och tränar med den som är med för sina kompisars skull.

Flera av de här föreningarna lyckas alltså få fram aktiva som når elitnivå. Det kan ses som motsägelsefullt, eftersom selektering och nivågruppering i föreningar används just för att duktiga ska få bättre träning. Men John Dohlsten menar att det egentligen är tvärtom. Grupper med blandad kompetens är på sikt bättre för alla. Många idrottsledare har svårt att släppa invanda mönster:

– Jag tror att idrotten gör som man alltid gjort. Vi har ett hockeylag som är bland de bästa i världen, och då är det lätt att tänka att vi gör som vi alltid gjort. Då blir åtminstone något rätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".