Arkivbild på Rosendala hamn i Huskvarna. Foto: Jönköpings Segelsällskap
Arkivbild på Rosendala hamn i Huskvarna. Foto: Jönköpings Segelsällskap

Diesel läckte ut i hamn vid Vättern

2:00 min

En dieseltank vid Rosendala hamn i Huskvarna har i flera dagar läckt diesel. Enligt räddningstjänsten har runt 1000 liter hamnat i marken runt tanken, en del har också läckt ut i vattnet.

Räddningstjänsten fick ett samtal om att ett skimmer av olja syntes i vattnet vid hamnbassängen på Rosendala.

Efter kontrollmätning konstaterades att ca 1000 liter diesel har läckt ut i marken runt en tank. Det var en skada på en av slangarna som gjort att det runnit ut diesel. Läckaget kan ha pågått i flera dagar.

En oljefilm syns i delar av hamnen och räddningstjänsten har lagt ut två sjölänsor för att förhindra vidare spridning från hamnen ut i Vättern.

– Vi har dessutom tömt tanken på kvarvarande bränsle, säger Göran Melin ställföreträdande räddningschef i Jönköping.

Hur mycket diesel som runnit ut i vattnet är i nuläget omöjligt att säga. Det har antagligen läckt under flera dagar, först när man grävt upp området så ska det gå att räkna ut hur mycket som kan ha läckt i själva vattnet. Under måndagen kommer marken runt tanken att saneras.

– När vi upptäckte detta kunde vi bara se en oljefilm i en del av själva hamnbassängen. Men det går inte att utesluta att det kan ha gått ut en del i Vättern också.

Samtidigt påpekar räddningstjänsten att det här är en olja som flyter på ytan och som till en viss del dunstar.

– Jag bedömer inte att detta ska kunna hota Vättern eller vårat dricksvatten, säger Göran Melin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista