Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna Foto: Dan Hansson/TT.
Väntetiderna inom cancervården ska kortas. Foto: TT

Kortare väntetid inom cancervården

Väntetiderna i cancervården ska bli kortare och vården mer jämlik oavsett var man bor, detta efter en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting.

Landstingen ska med stimulanspengar ur en pott på en halv miljard kronor om året rikta in sig på att korta väntetiderna kraftigt för fem vanliga cancerdiagnoser.

– Det är en väldigt viktig överenskommelse, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) på en presskonferens tillsammans med SKL:s ordförande Anders Knape (M), som sade sig vara mycket glad över uppgörelsen. 

Jag hoppas att vi ska kunna se resultat redan i höst, säger Knape.

De fem diagnoser som omfattas av överenskommelsen täcker in cirka 15 000 av de 60 000 cancerbesked som ges varje år. De fem diagnoserna är blodcancer, huvud- och halscancer, matstrupe- och magsäckscancer, prostatacancer samt cancer i urinblåsa och urinvägar.

Sjukvårdsministern säger att ambitionerna, vad gäller de mål för kortade väntetider som sätts, är ambitiösa. För någon av diagnoserna skulle det, om målet nås, innebära att väntetiden kortas med två tredjedelar.

Wikström presenterade redan i höstas planerna på överenskommelsen. Det underlättade att den förra regeringens planer överensstämde med den nyas politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".