Utmärglade hästen Foto: Privat
Utmärglade hästen Foto: Privat

Bröderna har kvar hästar - saknar tillstånd

"Fölen är inte våra längre"
2:35 min

P4 Skaraborg har nu träffat en av bröderna som föder upp hästar i Essunga, där ett av deras sto självdog i en hage. Till myndigheterna säger de att de ska göra sig av med sina hästar, men idag finns sex hästar finns på en gård utan tillstånd.

En av bröderna finns hemma när vi på vinst och förlust åker ut till den adress där vi fått uppgift om att de numera bor.  Mannen tycker att uppmärksamheten kring deras djurhållning blivit oproportionerligt stor efter det att en av deras hästar dog i en hage. När vi undrar hur det gått med det föl som då förlorade sin mamma så tar han med oss bort till en lada på gårdsplanen.

Bakom skjutdörren finns en ligghall och i hagen utanför går tre föl, två unghästar och en märr.

Djuren har flyttats runt mellan olika gårdar i kommunen och männen har vid flera tillfällen fått krav på sig att ta bättre hand om hästarnas hälsa. Flera gånger har bröderna uppgett till länsstyrelsen att de inte ska ha hästar över huvud taget och det säger de även när vi är där.

– Fölen är inte våra längre, det är ett stuteri som äger dem, säger han.

Men varför är de kvar då?

– De skulle körts bort efter jul och nyår men min bil gick sönder och stuteriet kan inte hämta eftersom deras lastbil står avställd under vintern.

Även de två unghästarna ska bort.

– De ska till Nordens Ark, de ska bli mat så de kommer till nytta...

På djurparken i Bohuslän tar man emot levande djur som efter veterinärbesiktning avlivas och blir mat till rovdjuren i parken, men där kan man inte ta emot förrän långt in på vårkanten så troligen blir hästarna kvar hos bröderna ett tag till.

På den här gården har de inte tillstånd för sin hästhållning, och det tänker de heller inte söka:

– Nej, vi kommer inte ha några hästar. När de här väl är borta så är det färdigt, säger en av bröderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".