Marcus Aspsjö och Jonathan Ljungqvist. Foto: privat
Äventyrarna Marcus Aspsjö och Jonathan Ljungqvist. Foto: privat

Marcus och Jonathan laddar för ett helt år av äventyr

Människor är den största risken på hela resan
9:59 min

Äventyrarna Marcus Aspsjö och Jonthan Ljungqvist ska genomföra tre stora äventyr under ett år. En kajakfärd från Sverige till Turkiet, de ska vandra 100 mil genom Indien och slutligen åka 400 mil på rullskidor genom Australien. De kallar det för "A year of adventure".

Vi följde Marcus Aspsjö från Lidköping och Jonathan Ljungqvist från Habo på deras cykeläventyr från Sverige till Tanzania under 2013. En resa där de samlade in pengar till barnhem i Tanzania och Uganda. De fick uppleva mycket tillsammans under sin resa, stora höjdnivåer i bergsmassiven, revolutionen i Egypten, osäkra vägar i Etiopien och sjukdomar som drabbade dem utmed vägen. Stärkta av resan tillsammans så har de nu beslutat sig för att ta sig an ett helt år av äventyr.

Det börjar med en kajakfärd i juli, från Sverige till Turkiet, vilket beräknas ta 3-4 månader. Färden går från södra Sverige, vidare till Danmark, via floden Ådra ner genom Tyskland, Polen och Tjeckien, sedan vidare via floden Donau från Slovakien ner till Svarta havet, Rumänien och Bulgarien och slutligen till Istanbul i Turkiet.

Andra äventyret går ut på att vandra nära hundra mil genom Indien, vilket beräknas ta ca två månader.

Sedan väntar det tredje och kanske svåraste äventyret, att med rullskidor ta sig fram ca 400 mil genom Australien.

Vill man följa deras äventyr på sociala medier så kallar de sig för One Life Jomack. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".