Stefan Lindmark.
Stefan Lindmark. Foto: Mi Grandin Lindmark

Hans mamma överlevde Auschwitz

Stefan Lindmark: Det var först i övre tonåren vi vågade ställa frågor om mamma
9:33 min

I kväll håller Stefan Lindmark föredrag i Lidköping om förintelsen och sin mamma som överlevde koncentrationslägret i Auschwitz. 

Det dröjde tills Stefan Lindmark var i tonåren innan han fick sin mamma att berätta om sitt ursprung. Hon hade tillbringat månader i koncentrationslägret i Auschwitz, men överlevde.

- För mig var hon en vanlig mamma om än lite mystisk med sitt mörka hår, sin brytning och nummer på ena armen. Men hon var också en människa man inte fick ställa frågor till. Det var först i övre tonåren som vi vågade ställa frågor om vem hon var och det var första då hon började berätta, säger Stefan Lindmark.

Hans mamma hette Erzsebet Kelemen, var 23 år och bodde i Budapest när hon fördes undan av tyska soldater i mars 1944. Efter några veckor hamnade Stefans mamma i koncentrationslägret i Auschwitz, där hon fick jobba invid en av gaskamrarna. Under sju veckor avrättades 450 000 ungerska judar, men hon överlevde.

- Hon hade en osannolik tur men var samtidigt stark både psykiskt och fysiskt, säger Stefan Lindmark.

Så småningom kom Stefans mamma till Lidköping, och det är där han själv växt upp. Kvällens föredrag är en berättelse om mammans liv och förintelsen.

- Vi ska aldrig någonsin glömma. Samtidigt ska vi minnas Raoul Wallenberg, han stod upp för något han tyckte var rätt och fick offra livet för det, säger Stefan och fortsätter:

- Det här är ett exempel på att vi måste våga stå upp för det som vi tycker är rätt även om vi inte blir populära. Demokratin överlever inte utan att var och en tar personligt ansvar.

Hör hela intervjun med Stefan Lindmark i ljudfilen ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".