Roberta Eriksson
Roberta Eriksson vill införa minneslåda hos äldre patienter. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Roberta Erikssons idé kan hjälpa äldre patienter att minnas

Roberta Eriksson: Låda som kan väcka minnen och behagliga känslor
6:27 min

Roberta Eriksson, som studerar till sjuksköterska i Skövde, har kommit på idén med en minneslåda till äldre patienter. Idén sågs som så bra att hon nominerades till ett stipendium.

Roberta Eriksson har riktat in sina studier på att må bra och tänka positivt när vi blir äldre och kanske också dementa. Idén om en minneslåda var så bra att hon nominerades som en av sex finalister till Queen Silvia Nursing Award 2014, ett stipendie unikt för sjuksköterskestuderande och med syfte att skapa förutsättningar för en varaktig positiv förändring inom vård och omsorg med fokus på äldre. Nu fick hon inte stipendiet men idén lever vidare.

- Jag hoppas att den sprider sig och att fler blir intresserade, berättar hon.

Minneslådan fanns redan tidigare som en gruppaktivitet, och det var under en sådan på Bäckliden i Tibro som Roberta Eriksson utvecklade tanken.

- Det var fantastiskt att se hur de hjälpte varandra att komma ihåg. Jag blev glad att se det, och när jag kom till avdelningarna tänkte jag på de som inte hade möjlighet att komma till gruppaktiviteten. Då ville jag skapa en låda för varje enskilt patient, berättar hon.

Minneslådan kan innehålla i princip vad som helst som hjälper patienten att fräscha till minnet, till exempel gamla böcker, dikter, förpackningar, skivor eller filmer. 

Roberta Eriksson utvecklar tanken med minneslådan:

- Anhöriga plockar fram föremål och lägger dit beskrivningar som hjälper oss att leda samtalet som hjälper de äldre att komma ihåg. Men det finns också en risk att man skapar dåliga minnen, men gör man det enskilt minskar man risken och även om det framkallar dålig känsla blir det lättare att hantera om man är ensam med patienten.

Hör hela inslaget om Roberta Erikssons idé i ljudfilen ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".