Selfie
Statusuppdateringar med självporträtt, så kallade selfies, tar tid i många människors vardag. Foto: Jessica Gow/TT

Internetberoende drabbar fler

Ångestliknande situationer
1:54 min

Ett längre stopp för Facebook och Instagram blev en världsnyhet och väckte stress hos användare. Det blir vanligare i Sverige att vi söker professionell hjälp för ett mer problematiskt beroende av internet och sociala medier.

"Instagram nere också?! Det här måste vara världens undergång!" - En av otaliga reaktioner i dag som amerikanska CNN rapporterar om efter att det under 40 minuter inte gick att komma in på Facebook och Instagram. Det längsta avbrottet för Facebook på fyra år, mellan sju och åtta på morgonen svensk tid.

– Jag fick ett sms från min kompis. "Nej! Facebook är nere!".

– Man är inne på det hela tiden så att man blir frustrerad över att det typ skulle försvinna för alltid.

Ett par vittnesmål från Göteborg tidigare i dag. Avbrottet uppges av Facebook i USA ha berott på en uppdatering av det egna konfigurationssystemet.

Och det som kanske mest inneburit en axelryckning för många väcker mer allvarlig stress hos andra.

– Vi vill ständigt ha kontroll och hela tiden kolla hur många det är som gillat min statusuppdatering, säger Patrik Wincent.

Legitimerade terapeuten Patrik Wincent märker av ett ökat beroende av uppdateringar och likes. Vid sin mottagning för missbruks- och beroendeproblematik i Stockholm tar han emot i genomsnitt fem till tio samtal varje dag om internet och sociala medier. Sömnsvårigheter, risk för skilsmässa efter att en partner bara håller på med sin mobil och föräldrar som desperat försöker få kontakt med sina barn till exempel.

Det här är en verklighet som flera försöker ta tag i.

– Det är många ångestliknande situationer som vi mer och mer ser nu. När till exempel någon har glömt sin mobil hemma under en hel dag. För vissa människor så kan det vara en fullständig katastrof, säger Patrik Wincent.

Det finns i dag bred forskning på området, inte minst från USA som beskriver ett tvångsmässigt beteende. Att uppleva att mobilen vibrerar i fickan utan att den ens finns där har fått begreppet phantom vibration syndrom.

En förklaring kan vara plinget. Det vill säga ljudliga notifikationer som visat sig ge människor påslag av dopamin i hjärnan.

– När vi hör ett ljud så signalerar hjärnan att en belöning är på väg. Vi vet inte var det är, men det är något som känns spännande. Och just där och då när vi hör det här ljudet så får vi den här dopaminkicken, säger Patrik Wincent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".