Kostnaden för inhyrd personal ligger bakom huvuddelen av underskottet för Skaraborgs sjukhus. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
1 av 2
Kostnaden för inhyrd personal ligger bakom huvuddelen av underskottet för Skaraborgs sjukhus. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Något som förbryllar sjukhusdirektör Lars Johansson och hans kolleger är att skaraborgarnas vårdbehov ökar. Foto: Mats Öfwerström
2 av 2
Något som förbryllar sjukhusdirektör Lars Johansson och hans kolleger är att skaraborgarnas vårdbehov ökar. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

56 miljoner back för Skaraborgs sjukhus

Sjukhusdirektören: Lite väl optimistiskt
4:04 min

Skaraborgs sjukhus hade planerat att inte lägga ett öre på bemanningsföretag förra året. Men i efterhand står det klart att inhyrd personal kostade skattebetalarna 44 miljoner kronor.

2013 la Skaraborgs sjukhus över 20 miljoner kronor på bemanningsföretag - för att täcka upp personalbristen. Men inför 2014 tänkte man uppenbarligen att det fick vara slut med det här och budgeterade 0 kronor för detta.

Utfallet blev att man fick betala 43,8 miljoner kronor till hyrläkare och annan sjukvårdspersonal - en ganska stor del av underskottet på 55,9 miljoner som nu redovisas för året.

Lars Johansson tillträdde som ny sjukhusdirektör under förra året, och var alltså inte den som gjorde den ganska rejäla felkalkyleringen.

– Självklart. Hade man 23 miljoner i kostnader 2013 så är det ju lite väl optimistisk att inte budgetera något för 2014, säger han.

Man fördubblade kostnaden för bemanningsföretag mellan 2013 och 2014. Vad beror det på?

– Det beror på att vi till exempel inom psykiatrin har en stor läkarbrist och skaraborgarna har behov av att få sina insatser tillgodosedda.

Varför inte bara höja löneläget och locka personer att bli anställda. Betalar inte det sig i långa loppet?

– Det är inte så enkelt. Du har nationellt en läkarbrist inom vissa specialiteter som är så stor att det inte hjälper med korrigering av löner.

Ändå är Lars Johansson optimistisk inför framtiden.

– Men vi har tuffa utmaningar. För samtidigt som vi jobbar med effektiviseringar så ökar skaraborgarnas behov av sjukvård. Vi har haft en oerhört tuff situation vid vård akutinflöde de senaste tre veckorna.

Varför ökar skaraborgarnas vårdbehov?

– Den frågan ställer vi oss också.

Du kan höra en längre intervju med sjukhusdirektören i länken ovanför den här artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".