Sandra Hermansson, Daniel Wilsson och Bernt Wilsson
Mjölkbönderna Sandra Hermansson, Daniel Wilsson och Bernt Wilsson har bytt mejeri sedan årsskiftet. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Mjölkbönder vill byta mejeri - priset avgör

Bernt Wilsson: Det är en prisfråga
1:25 min

Det sjunkande priset på mjölk har fått flera bönder att söka sig från Arla till mindre lokala mejerier som betalar mer. Men långt ifrån alla som vill får byta, eftersom mejerierna tackar nej. 

En som lyckats byta mejeri är mjölkbonden Bernt Wilsson utanför Mariestad

– Det är en prisfråga naturligtvis och sedan är det ett lokalt mejeri.

Hur mycket skiljer priset?

– Vi vet inte exakt, men 70-90 öre.

70-90 öre per kilo mjölk är detsamma som 25-30 procent i ökade intäkter.

Bernt Wilsson började leverera sin mjölk till Falköpings mejeri i år, och är glad över bytet. Men glädjen kan bli kortvarig för i januari sänkte Arla sitt pris till butikerna, vilket pressar de mindre mejerierna att följa efter. Och det i sin tur kan få Falköpings mejeri att sänka priset bönderna får, det så kallade avräkningspriset.

– Avräkningspriset för Arlas leverantörer påverkas nästan ingenting av sänkningen Arla gjorde till handeln. Men däremot påverkar det mer de små mejeriernas avräkningspris, säger Bernt Wilsson.

Det som gjorde att Bernt Wilsson kunde byta mejeri var att han säljer ekologisk mjölk, som det är hög efterfrågan på. Men alla som vill byta till mejerier som betalar mer får inte göra det.

– Falköpings mejeri har inte möjlighet att ta emot hur mycket som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".