Kristdemokraten och riksdagsledamoten Annika Eclund från Tibro. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
Kristdemokraten och riksdagsledamoten Annika Eclund från Tibro. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg

Annika Eclund (KD): En fullkomlig överraskning

"Vi har medvind och att då stiga åt sidan var överraskande"
5:08 min

Beskedet att Göran Hägglund avgår som partiledare för Kristdemokraterna överraskar partiets riksdagsledamot från Skaraborg, Annika Eclund. Men hon ser också flera tänkbara kandidater till att överta partiledarposten.

– Det var en fullkomlig överraskning. Även om Göran Hägglund suttit i elva år som partiledare, så hade jag inte förväntat mig det precis just nu, säger Annika Eclund (KD).

– Jag har full respekt för hans val. Men kanske att partiledarfrågan hade kommit upp till vårat ordinarie riksting i höst. Att det kom nu är överraskande på grund av att vi känner att vi har medvind och opinionssiffrorna går upp. Men att han någon gång skulle ta steget från partiledarposten var väntat, och kanske inte att det skulle hända så långt bort i tiden.

Under senare tid har Kristdemokraterna kommit med förslag inom integrations- och migrationsområdet, och man har ingått decemberöverenskommelsen. Hur bra är det att ta de besluten och sedan avgå?

– Jag tror det är väl förankrat hos oss. Det finns en stor förståelse för decemberöverenskommelsen även om det är det minst dåliga alternativet för att kunna regera landet. Vi har inte haft några interna bråk inom partiet gällande decemberöverenskommelsen.

Vem tänker du som lämplig efterträdare?

– Det finns många starka personer som jag kan tänka mig, men det vore oklokt av mig att namnge dem nu eftersom jag ska lyssna in mina ledamöter i distriktsstyrelsen och de lokal avdelningarna i Skaraborg.

Är du själv intresserad?

– Jag känner att jag kan många saker, men jag tror inte det är min roll.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".