Blåmes och Talgoxe som serveras nötter. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Blåmes och Talgoxe som serveras nötter. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Tre allvarligt sjuka i papegojsjuka

Smittskyddsläkare: Alla har rengjort sina fågelbord
2:02 min

Uppgiften om att en västsvensk person avlidit efter att ha smittats av papegojsjuka stämmer inte. Men tre personer är allvarligt sjuka efter att ha drabbats.

Smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé fick själv information om att en patient dött, men den uppgiften har visat sig vara fel.

– Jag är hemskt ledsen, fick uppgiften att en patient dött i morse men det visade sig vara ett felaktigt rykte, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé.

Det vårdas just nu tre patienter som är smittade av papegojsjuka på sjukhus i Göteborg. De är allvarligt sjuka.

Totalt är det sex personer som smittats av papegojsjuka sedan november vilket är ovanligt många. Alla sex har matat fåglar, och uppmaningen från smittskyddsläkaren är att man ska vara försiktig när man rengör sitt fågelbord eftersom det är då man riskerar att smittas.

– Oftast smittas man när man andas in den ånga som bildas när man spolar bort fågelträck från fågelborden, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Varför det just nu är ovanligt många fall av papegojsjuka i Göteborgsområdet just nu är oklart.

– Det försöker vi ta reda på med hjälp av ornitologer, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".