Johan Anung, Nina Jörgensson, Therése Lagerin  och Eva Haljestam.
Johan Anung, Nina Jörgensson, Therése Lagerin och Eva Haljestam. Foto: Jonas Partheen / Sveriges Radio

Drogmöten för att stoppa spridningen av spice

Nina Jörgensson, socialtjänsten: Föräldrar är oroliga
1:27 min

Trots höstens berättelser om dödsfall och allvarliga skador är problemen med drogen spice fortfarande stora i Skaraborg. Trenden är att ungdomar blir allt mer positivt inställda till droger.

Men Skövde kommun vill bryta den utvecklingen och ordnar därför utbildningar där både skolpersonal och föräldrar ska kunna få nya kunskaper om drogen spice. 

– Tanken är att man ska få med sig kunskap som man sen ska prata med ungdomarna om i ett dagligt sammanhang, säger Therése Lagerin som är drogförebyggande samordnare i Skövde kommun.

För att förändra attityden måste kunskapen bli bättre hos lärare, föräldrar och andra vuxna som möter ungdomar, menar Skövde kommun.

Och den här typen av insatser är efterfrågad, säger fältsekreteraren på sektor socialtjänst Nina Jörgensson:

– Föräldrar är oroliga, det är inte så att vi dagligen får påringningar från föräldrar men de som hör av sig är oroliga. Och det handlar främst om spice. 

Oron kommer bland annat från att man inte vet hur man ska bemöta ungdomarnas argument, och det ska mötena kunna ge svar på.

Men samtidigt som föräldrarnas stora oro rör spice är cannabis fortfarande den vanligaste drogen i Skaraborg, enligt fältsekreterarna i Skövde.

Therése Lagerin säger att det är viktigt att man tar ett grepp om båda drogerna samtidigt.

– Cannabis och spice har liknande effekter och många ungdomar tycker att de jämställs. Därför måste man angripa båda drogerna samtidigt. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".