2014, Joshi och Viktoria Helgesson. Foto: TT Nyhetsbyrån
Joshi och Viktoria Helgesson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Syskonens EM-succé i Globen

Viktoria Helgesson om svenska rekordet: Det känns otroligt skönt
2:53 min

Det blev succé för systrarna Viktoria och Joshi Helgesson vid konståknings-EM i Globen. Först slog Joshi svenskt rekord i korta programmet med 59,55. Sedan åkte Viktoria ut på isen och tog sig över en magisk gräns med poängen 60,37. 

– Det känns otroligt skönt, det känns jättebra, framförallt med tanke på den säsongen jag haft, säger Viktoria Helgesson.

Svenskorna ligger därmed femma och sexa inför fria programmet på lördag. Det innebär att de får köra i den sista och bästa gruppen.

– Det är kul att visa att vi hör hemma i den bästa gruppen. Fantastiskt att få åka i sista startgrupp. Och att komma över 60 poäng känns otroligt skönt. Nu har jag alla chanser att slå mitt personbästa. 

Medaljchansen finns inom räckhåll, men då krävs att någon i ryska trion i topp, Jelena Radionova, Elizaveta Tuktamysjeva och Anna Pogorilaja, gör bort sig rejält. För de ligger mer än 6 poäng före Viktoria och har ett klart grepp om medaljerna. Finskan Kiira Korpi ligger fyra med 60,60 poäng. Men Viktoria har inget mål om att gå om finskan.

– Jag lägger allt fokus på min egen prestation.

Tanken var att Viktoria skulle göra en trippel-trippel i sitt program. I stället blev det en trippel-dubbel.

– Jag var jättesäker under uppvärmningen, men så blev det lite lång väntan innan mitt program, så jag tappade lite och bestämde mig sekunden innan jag gick ut att jag kör trippel-dubbel i stället. Jag tänkte att nu tar jag det säkert och njuter.

Även lillasyster Joshi Helgesson valde att köra trippel-dubbel i stället för trippel-trippel.

– Det ser ut som jag gjorde en perfekt landning, men jag gjorde ett snabbt beslut att inte gör den för jag fick inte med mig farten tillräckligt. Jag hade gärna velat komma över 60 poäng, för det är målet. Men jag är jättenöjd ändå, säger Joshi Helgesson till Radiosporten.

Hon berättar om känslan att åka in i Globen:

– Jättehäftigt, det var så många som hejade på mig, jag blev verkligen peppad och ville göra mitt bästa. Det var skönt att få sätta första hoppet, för då kan man slappna av mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".