Anto Dodik
Anto Dodik försöker ha bälte, men ibland gör han som kompisarna. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Många struntar i bälte på bussen

Bussförare: Krockar vi, flyger du!
1:34 min

Att strunta i bältet på bussen kan kosta dig 1 500 kronor i böter eller i värsta fall livet. 
När P4 Skaraborg kontrollerade bussar i Skaraborg åkte de flesta passagerarna obältade. 

– Jag använder aldrig bälten i bussen. Jag brukar sätta mig längst bak och skulle bussen krocka är det oftast framdelen som blir kvaddad, så jag kommer lindrigt undan, säger Kewin Wayne.

– Jag tänkte inte på det idag, men annars brukar jag påminna min sambo om det också, säger Ann-Louise Olsson.

P4 Skaraborg har åkt med på flera bussar mellan centralorter i Skaraborg under de senaste två veckorna och kollat användningen av bälte. Trots att alla bussar hade säkerhetsbälte var det aldrig fler än hälften av passagerarna som följde lagen och använde bälte när vi åkte med.

Många förklarar lagbrottet med att de glömde just idag eller att det är gammal ovana från tiden då bussbälten var ovanliga, men det kan också handla om grupptryck.

– Jag brukar oftast tänka på vad det är för väglag, men jag försöker använda bälte så mycket som möjligt. Ibland glömmer man bort sig och går efter vad kompisarna gör, säger Anto Dodik, gymnasieelev.

Samtidigt som vår undersökning visar att minst varannan busspassagerare struntar i bälte, säger alla vi pratar med att bälten i bilen är självklart. Att passagerarna tänker så olika kring kraven på bälten oroar busschauffören Jenny Karlsson.

– Krockar vi, då flyger du.

Vad tror du händer med dig som chaufför om passagerarna kommer framflygande?

– Det vill jag inte ens tänka på, ärligt talat.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".