Tranor.  Foto: Johan Nilsson/SCANPIX
Tranor skulle kunna krascha in i vindkraftverken, det är en av anledningarna att vindkraftverken får nej. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX

Fåglar sätter stopp för vindkraftspark

Länsstyrelsen vill inte att sex vindkraftsverk ska sättas upp på Billingen norr om Ljungstorp.
Men Vallebygdens vind kommer att överklaga beslutet.

Att det ofta blåser mycket på Nordbillingen och att få bor i närheten är anledningar som gör att Vallebygdens vind vill sätta upp sina vindkraftverk här. Plus att det finns vägar och att friluftslivet inte skulle störas allt för mycket.

Arbetet med att kunna producera egen el går nu in på sitt sjunde år och under den här tiden har planerna ändrats flera gånger. I den senaste ansökan handlar det om sex vindkraftverk, max 190 meter höga.

Skara kommun har sagt ja, markägare i närheten har sagt nej och nu har alltså den tunga instansen länsstyrelsen avslagit ansökan. Orsaken är fåglar och närheten till Hornborgasjön. Där häckar många fåglar, en del av dem både ovanliga och känsliga. Länsstyrelsen menar att utredningar som gjorts inte är tillräckliga för att kunna säga att fåglarna inte skulle leva farligt på grund av vindkraftverken. Bland annat skulle tranor kunna krascha in i verken när de flyger söderut på hösten.

Björn Ehn som sitter i styrelsen för Vallebygdens vind AB säger till P4 Skaraborg att styrelsen redan beslutat sig för att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".