Mordrättegång
Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Misstänkte mördaren tros ha störning

Försvarsadvokaten: Han åberopar nödvärn
1:21 min

Den Gullspångsbo som slog ihjäl sin kollega i september "kan misstänkas" ha en allvarlig psykisk störning. Det framgår när mannen nu blivit undersökt på rättspsyk inför rättegången.

På fredagen inleddes rättegången mot 43-åringen som erkänt att han slagit ihjäl sin arbetskamrat och vän sedan 18-19 år tillbaka - även om han samtidigt nekar till att ha gjort något brottsligt.

Det var tidigt på lördagsmorgonen den 27 september som polis och ambulans kallades till 43-åringens villa utanför Gullspång. Han mötte själv polispatrullen helt nedblodad och i hans hall låg hans kamrat ihjälslagen, utsatt för kraftigt våld. Vännen, som kom från Örebro, var där för att hälsa på över helgen.

Den något svårbegripliga i detta är att 43-åringen, som hade 1,6 promille alkohol i blodet när han greps, hela tiden hävdat att han trott att han slagits med en inbrottstjuv och att han inte förstått att det var kamraten.

I rättssalen gav han ändå ett stabilt intryck samtidigt som det han berättade var svårt att ta till sig.

– När jag kom ut från toaletten small det till och jag fick ett slag i ansiktet. Jag uppfattade det som en rånare eller inbrottstjuv, och det fanns inte någon tid att tänka. Jag slogs för mitt liv, berättade han.

Enligt honom själv förstod han inte att det var hans kamrat han dödat förrän han förts till polishuset i Skövde samma morgon.

– Han nekar till brott och åberopar att han hamnat i en nödvärnssituation, säger försvarsadvokaten Peter Stierna.

Under eftermiddagen presenterades också den mindre sinnesunderökning som gjorts av mannen på rättspsyk i Göteborg. Den visar att det finns anledning att tro att mannen har en allvarlig psykisk störning. Det här betyder troligen att det kommer att göras en större månadslång undersökning av honom innan domen faller.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".