En golfklubba. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Golfklubbor ska användas på golfbollar. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Golfare kan få betala för konfirmandläger

"Kostnaden tas inte från något annat"
1:28 min

Flämslätts stiftsgård tar över driften av restaurangen på Billingens golfklubb. Men att kyrkan ska driva restaurangen har mötts av kritik.

 

Kritiken mot att Flämslätts stiftsgård ska driva golfrestaurangen lät inte vänta på sig. Att driva restaurang hör inte till Svenska Kyrkans kärnverksamhet, påpekar en och annan inom kyrkan i bland annat sociala medier.

Men Claes Schönborg, driftschef på Flämslätt, ställer sig frågande till kritiken. Han säger att detta är vad man redan i dag sysslar med på stiftsgården.

– Vi lagar och serverar mat och tar hand om våra gäster dagligen på Flämslätt, så detta är vår dagliga kärnverksamhet.

En invändning som P4 Skaraborg tagit del av mot Flämslätts engagemang i golfrestaurangen är att pengarna i stället skulle behöva läggas på till exempel ungdomsverksamhet, som konfirmandläger.

Men Claes Schönborg betonar att om det är pengarna det handlar om så kommer golfrestaurangen snarare att generera pengar till kyrkan.

– Vi flyttar bara över verksamheten i förhyrda lokaler med en redan befintlig maskinpark. Så det är ingen kostnad som tas från något annat. Och syftet är såklart att vi ska gå med vinst. Det fina med att jobba inom kyrkan är ju att vinstpengarna kan gå till ett konfirmandläger eller något liknande nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".