Robsahm tar med rockopera från Hjo till scenen i London

15 min

Från det lilla kontoret i Hjo till den stora scenen i London - nu tar Maria och Peter Robsahms rockopera Richard Rocks form och blir verklighet. 

Rockoperan är skriven utifrån Shakespears pjäs Richard III, och handlar om Englands kung i slutet på 1400-talet.

Idén väckte Peter Robsahm för många år sedan, men det var först under parets bröllopsresa till Italien som den formades till ett projekt.

- Responsen är överväldigande, det här är jätteroligt, berättar Maria och lyfter fram makens musik till det avgörande för mottagandet.

Själv är Peter Robsahm lite återhållsam men medger att allt känns bra.

- En sak är att spela upp någonting för nära vänner men nu kommer det att spelas upp inför publik som inte behöver bry sig om vem som står bakom. Och jag tror att det går bra, säger han.

Rockoperan är konstnärligt redan färdig, och nu återstår att plocka ihop aktörer som ska framföra Richard Rocks. Och hade det inte varit för att kvarlevorna efter Richard III grävdes fram under en parkeringsplats i Lecester för drygt två år sedan hade rockoperan sannolikt redan spelats upp. Fast paret Robsahm tycker att gravfyndet kom lägligt.

- Nu får vi en jätteskjuts för plötsligt är Richard III Englands hetaste kung. Han ska jordfästas igen i mars, och det är därför vi måste vänta med premiären, säger Maria och Peter.

 På onsdag i nästa vecka bjuder de på en liten förhandsvisning av Richard Rocks i Hjo, och sedan påbörjas rekryteringen av aktörer. Det blir audition i London, Stockholm och förmodligen också i Skara.

Premiären blir i London den 26 september.