På Käpplundaskolan har skärmväggar dämpat en del av bullret.
1 av 4
På Käpplundaskolan har skärmväggar dämpat en del av bullret.
Mätaren ligger ofta på gult och slår ibland över på rött.
2 av 4
Mätaren ligger ofta på gult och slår ibland över på rött.
Louise Karlsson är kock på Käpplundaskolan.
3 av 4
Louise Karlsson är kock på Käpplundaskolan.
Rektor Helena Birgersson hoppas att planerade åtgärder blir verklighet.
4 av 4
Rektor Helena Birgersson hoppas att planerade åtgärder blir verklighet.
Buller i skolmatsalen

Buller - ett problem i många skolmatsalar

"Skärmarna har haft effekt"
2:06 min

Många av Sveriges skolelever och deras lärare äter varje dag lunch i en matsal där ljudnivån är ohälsosamt hög. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio gjort, och där vi mätt bullernivåer på ett 70-tal skolor över hela landet.

Käpplundaskolan i Skövde har 500 elever och där är ljudnivån ett problem. Vanessa är elev och berättar om sin strategi när ljudnivån blir för hög:

– Jag får gå utomhus och ta frisk luft när det blir för högt. Det hjälper ibland, säger Vanessa.

På den här skolan i centrala Skövde går cirka 500 elever. De äter lunch i omgångar i en matsal byggd i slutet på 60-talet. Det är högt i tak, och när eleverna strömmar in stiger ljudnivån snabbt.

Käpplundaskolan är en av de skolor som vi mätt med en bullermätare, och ganska snabbt pendlar mätaren en bit över 70 decibel, vilket är en nivå som många andra hamnar på i Sveriges Radio mätning.

Men på Käpplundaskolan är nu något äntligen på väg att hända. Matsalen ska på sikt få akustikplattor i tak och väggar, och redan nu har man också köpt in annan bullerdämpning, berättar rektor Helena Birgersson:

– Vi har köpt in 16 stycken skärmar som ska fånga upp ljudet. Det har dämpat, inte tillräckligt, men det har blivit bättre, menar hon.

SR:s bullermätning är ingen vetenskaplig undersökning utan ska ses som en ögonblicksbild.

Det finns inga gränsvärden för skolmatsalar Enligt Arbetsmiljöverket kan man nätt och jämnt prata med varandra vid 70 decibel. Men att pressa under den nivån är svårt, och då krävs flera åtgärder. Skolkocken Louise Karlsson på Käpplunda hoppas att den utlovade bullerdämpningen i väggar och tak snart ska bli verklighet - både för sin egen arbetsmiljö och för barnens skull:

– För egen del är man ju  i matsalen två timmar. Och barnen får inte den ro de behöver, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".