I deras matsal har ljudnivån diskuterats under lång tid.
1 av 3
I deras matsal har ljudnivån diskuterats under lång tid.
Maud Harrysson upplever ofta att nivån är för hög.
2 av 3
Maud Harrysson upplever ofta att nivån är för hög.
Rektor Magnus Arvidsson hoppas att 80 000 ska räcka för att sänka bullret
3 av 3
Rektor Magnus Arvidsson hoppas att 80 000 ska räcka för att sänka bullret
Buller i skolmatsalen

Kilenskolan får 80 000 för att dämpa bullret

"Jag tycker ofta att ljudnivån är för hög"
1:35 min

I veckan har vi hört elever i Skövde berätta att de ibland måste gå ut i friska luften när det är för högt ljud i matsalen. Men även i Töreboda är det här ett problem.

Maud Harrysson är lärare på Kilenskolan i Töreboda.

– Det är som en vanlig dag, det här. Det är lite högljutt, och det påverkar mig. Jag blir trött i huvudet, och jag tror att även barnen känner av det. Svårt för en del att äta och koncentrera sig.

Kilenskolan i Töreboda är en av de skolor där vi mätt ljudnivåerna. De ligger i likhet med många andra en bra bit över 70 decibel när det är som mest elever i matsalen.

Det finns visserligen inga gränsvärden för buller i matsalar, och Arbetsmiljöverket säger att det ibland krävs flera olika åtgärder för att minska bullret. Skärmväggar och plastbestick till exempel.

Mätningen är ingen vetenskaplig undersökning utan bara en slags ögonblicksbild. Men att ljudnivån behöver pressas nedåt har skola, personal och föräldrar länge pratat om. Rektor Magnus Arvidsson hoppas att det ska bli bättre framöver:

– Vi har fått 80 000 kronor av kommunen som vi ska kunna använda för att göra förbättringar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".