Jonas Partheen
Jonas Partheen. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio

Lokalkrönikan: Lunchpriset upprör i Töreboda

Jonas Partheen: Här har frågan inte varit en mjukglassmaskin
2:15 min

Du har säkert hört Sveriges radios utrikeskorrespondenters personliga krönikor från världens alla hörn. Nu gör våra reportrar här på P4 samma sak - med en liten skillnad: de rapporterar personligt från en plats nära dig. 

Gustav Svensson - pappan i långfilmen Svensson, Svensson - blir av misstag tagen som chef inom posten och gör stora förändringar med hjälp av devisen "är magen glad, är människan glad". Bland annat inför han en mjukglassmaskin, och uppskattningen kommer direkt.

För politiker är det avgörande att hålla människor glada. Och kanske tror politikerna i Töreboda att vägen går via magen som Gustav Svensson sa.

Här har frågan inte varit en mjukglassmaskin, men däremot vad lunchen ska kosta på den kommunala Björkängens restaurang.

Bakgrunden är att priset är lågt jämfört med andra lunchställen och att man har svårt att få det att gå ihop ekonomiskt, enligt kostchefen, som därför vill höja priset. Men eftersom just den här restaurangen ägs av kommunen är det inte bara att höja priset utan frågan ska avgöras av politikerna i kommunstyrelsen.

Och som vi alla vet - mat engagerar! Så till den milda grad att den annars så hårda partipiskan har slutat bita på politikerna, och partier splittrats.

För när priset ska bestämmas finns det inte bara olika förslag från majoritet och oppositionen. Utan även olika förslag från de socialdemokratiska politikerna.
Förslag A - framfört av Lars-Åke Bergman - är att priset skall bli 65 kronor, inklusive efterrätt.
Förslag B - framfört av Anne-Charlotte Karlsson - är ett pris på 63 kronor, plus 7 kronor för efterrätt. Med efterrätt blir den total skillnaden fem kronor.

Omröstning tar vid och bland de här förslagen vinner priset 65 kronor. Men, Socialdemokraterna är i minoritet i Töreboda, och i den slutliga omröstningen är förslaget chanslöst mot de borgerliga partiernas alternativ om 70 kronor per portion.

Så, i slutändan saknar den interna kampen inom Socialdemokraterna betydelse för lunchpriset. Däremot kan striden möjligen ha skapat slitningar inom partiet. Men, de kan snabbt vara lösta.

För trots att priset blir högre än man Socialdemokraterna ville förenar mat. Och vad kan då vara bättre än en gemensam lunch till det nya priset, och tänka på Gustav Svenssons devis - "är magen glad, är människan glad"

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".