Personal i diskrummet på Helenaskolan.
1 av 4
Personal i diskrummet på Helenaskolan.
Lena Nolberger arbetar i Skövde kommun.
2 av 4
Lena Nolberger arbetar i Skövde kommun.
Fredrik Shala vid Helenaskolan.
3 av 4
Fredrik Shala vid Helenaskolan.
Kerstin Persson Waye
4 av 4
Kerstin Persson Waye. Foto: privat

"Kvinnors arbetsmiljö inte lika prioriterad som männens"

"Vi hoppas den nya maskinen ska gå tystare"
1:33 min

Vi fortsätter vår kartläggning av buller i skolmatsalar. Personalen som arbetar i matsalarna utsätts för högt buller inte minst i diskrummen. De anställda är oftast kvinnor. Just det kan vara en anledning till att det dröjt innan kommunerna fått upp ögonen för arbetsmiljön i skolornas matsalar.

Vi har besökt Helenaskolan i Skövde och genomfört bullermätning.

Just den här dagen var det rätt stillsamt i matsalen - men i diskrummet studsade decibel-mätaren rejält. Över 80 decibel vid ett par tillfällen, Fredrik Shala är arbetsledare i matsalen och han säger att diskrummet är en utsatt plats:

– Två personer jobbar där hela tiden, maskiner och elever lämnar sin disk där. Man kan ju ha hörselskydd men då blir det svårt att ha kontakten med eleverna, säger han.

Men nu ska Helenaskolan få en ny och förhoppningsvis tystare diskmaskin.

– Vi hoppas på det, säger han.

Lena Nolberger är enhetschef på måltidsavdelningen i Skövde, hon säger att man jobbar på flera sätt med att sänka ljudnivåerna i kommunens skolmatsalar.

– Det kan ju vara ljuddämpande plattor i taket, väggar med vaddering, till exempel.

Kerstin Persson Waye är professor på arbets- och miljömedicin vid Göteborgs Universitet. Hon märker ett ökat intresse från kommunerna på det här området de senaste åren. Men det har tagit tid, och hon har en teori om varför skolmatsalspersonalens arbetsmiljö inte prioriterats tidigare.

– De borde ha observerats tidigare. Men vi vet sedan tidigare att kvinnors arbetsplatser inte uppmärksammas på samma sätt som männens arbetsmiljö, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".