Kostnaden för inhyrd personal ligger bakom huvuddelen av underskottet för Skaraborgs sjukhus. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Satsningen betyder att man behöver öka personalen med bland annat 14 sjuksköterskor och 13 undersköterskor. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Nya vårdplatser på Skaraborgs sjukhus

"Vi ska göra det bättre för våra patienter och våra medarbetare"
4:23 min

I dag beslutades att uppåt 28 nya vårdplatser ska införas på sjukhuset i Skövde. Kostnaden räknar man med att tjäna in i minskade övertidskostnader.

De flesta nya platserna kommer att finnas inom kirurgin, ortopedin och medicinavdelningen.

Bakgrunden till det här är att man sedan en tid haft hårt tryck, vilket slitit hårt på personalen.

– Det här ger oss lite mer luft i systemet och ska göra att vi inte behöver ligga på bristningsgränsen, säger sjukhusdirektören Lars Johansson.

För att bemanna de här nya platserna behövs 17 extra sjuksköterskor och 16 undersköterskor. Även på läkarsidan behöver bemanningen förstärkas.

Kostnaden för detta beräknas hamna på 15-20 miljoner kronor, men det räknar man med att tjäna in i minskade kostnader för övertid och kostnader för extrapass hos personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".