Mariestads resecentrum
Mariestads resecentrum. Foto: Jonas Partheen/Sveriges Radio

NTF: Bältet är största livräddaren vid olycka

Joakim Andersson, NTF: Är du inte bältad flyger du ut genom rutan
6:50 min

P4 Skaraborgs granskning visar att många struntar i att använda bälte, trots att man ska ha bälte enligt lag. Och att använda bälte kan vara skillnad mellan liv och död, menar Joakim Andersson som är verksamhetschef hos NTF i Skaraborg.

VIDEO BUSSKRASCH - varning för starka bilder!

P4 Skaraborg begav sig till Mariestads resecentrum för att prata bussbälten och trafiksäkerhet med Joakim Andersson, verksamhetschef på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

Joakim säger att bältet är den enskilt största livräddaren vid alla trafikolyckor som finns. 

– Bältet fångar upp dig vid en olycka och du blir mycket mer skadad om du inte använder bälte, så är det bara.

Vad betyder bälte om en buss krockar eller kör av vägen?

– Till exempel bussfönstren är konstruerade för att slå ut rutorna vid en olycka och är du inte bältad då kommer du flyga ut när rutan krossas. 

Vid olyckor hör man också att personer sitter fast i bältet och får skäras loss, kan det inte vara så att bälten skadar vid olyckor också?

– Tittar vi på om det orsakas olyckor av bältesanvändning så hittar vi inte det, däremot kan vi hitta många olyckor på att man inte använder bälte.

Joakim Andersson är även ute på högstadieskolor i Skaraborg och föreläser om trafiksäkerhet och i utbildningssyfte använder de sig av en video på en busskrasch.

Videon hittar du här: VIDEO BUSSKRASCH - varning för starka bilder. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".