Pizza
Foto: J.M. Hirsch /TT

Sveriges bästa pizzeria utsedd

Ewa Ohlsson: Vilken är din favoritpizza?
12 min

Capricciosa, Calzone eller Vesuvio? Men nu är det inte bara favoritpizzan som listas. Den här gången är det Sveriges bästa pizzeria som utsetts, och på topplistan finns två pizzerior från Skaraborg.

Pizzans historia varierar beroende på vilken källa man hänvisar till, men vi kopplar den traditionellt till Italien, Neapel och slutet av 1800-talet. Men det finns också berättelser om pizzor redan på medeltiden.

1889 ska i alla fall en kock för första gången gräddat en pizza med ost, och det ses därför som starten för dagens pizza. Förutom ost var det tomat och basilika på pizzan, och ingredienserna bildade tillsammans den italienska flaggan och det var en hyllning till Drottning Margherita.

Men nu är det inte pizzan utan pizzerian som hamnat i centrum. Det är en onlinetjänst som sammanställt listan över Sveriges bästa pizzerior. Listan baseras på 30 000 omdömen från kunder.

Totalt finns 52 pizzerior med på listan, men bara de tio bästa är rankade.

Sveriges bästa pizzerior

1) Göteborg Sannegårdens pizzeria
2) Strängnäs Kings pizzeria
3) Varberg Varbergs pizzeria
4) Fagersta US pizza
5) Skövde Pizzeria Norrmalm
6) Sala Pizzeria Papillon
7) Uddevalla Italia pizzeria
8) Sandviken Fredrik på hörnet
9) Enköping Pizzeria Karavan
10) Motala Champs Elysses

På listan utan placering finns ytterligare en pizzeria i Skaraborg: Staden Chili pizzeria i Falköping.

Källa: OnlinePizza.se. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".