Kerstin Persson Waye
Kerstin Persson Waye. Foto: privat
Buller i skolmatsalen

Professor: Man måste skrika för att göra sig hörd

"Beklagligt att inte detta studerats mer noggrant"
3:29 min

Även kring 70 decibel blir ljudnivån så pass ohälsosam att lunchpausen knappast blir den återhämtning den borde vara. Konsekvenserna på sikt finns det väldigt lite forskning om.

De mätningar vi gjort i Skaraborg av buller i matsalen visar att nivåerna ofta ligger omkring 70 decibel. Frågan är hur man ska värdera en sådan nivå.

En som vet är Kerstin Persson Waye, professor i arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet.

– Man måste skrika för att göra sig hörd, det blir inga avkopplande samtal, menar hon.

Eftersom det inte finns några gränsvärden så är då frågan hur man ska värdera ljudnivåer på 70 till 75 decibel, nivåer som de allra flesta matsalar kommer upp i.

Ja, det finns inget entydigt svar. Varje enstaka decibels höjning gör stor skillnad, dessutom är SR:s mätningar enbart en ögonblicksbild. Det krävs mer avancerade mätningar över längre tid för att få siffror som håller rent vetenskapligt.

Men på ett allmänt plan är 70 decibel ohälsosamt högt:

– Om man tänker sig att det är en tuff situation i klasserna så behöver man få varva ned emellanåt. I 70 decibel blir det inte särskilt avkopplande.

– Vi vet väldigt lite om hur barn påverkas på sikt av att utsättas för buller. Kanske har man inte tyckt att det varit tillräckligt viktigt, vilket är beklagligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".