ersättningsbuss
1 av 2
Överfulla bussar tvingar passagerare att stå upp i gångarna utan bälten. Foto: Jonas partheen / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Stina Andersson och Angelica Finnig
2 av 2
Stina Andersson och Angelica Finnig åker buss 513 varje dag till skolan och får stå upp ofta. Foto: Privat

Överfulla bussar tvingar passagerare att åka utan bälte

Mamma: man har ont i magen
1:54 min

Lyssnare har hört av sig och berättat att även om de vill ta på sig bälte är det inte möjligt eftersom alla platser är fulla, och man får stå upp. En tur som ofta är överfull är linje 513 från Lugnås till Mariestad.

Klockan är en kvart över sju på morgonen. Stina Andersson och Angelica Finnig kliver på buss 513 för att åka till skolan i Mariestad.

De flesta platser är upptagna, och de frågar passagerare som redan sitter om de kan sätta sig bredvid. Men den möjligheten är ovanlig.

– Vanligtvis är det överfullt. Det kan vara upp till 20 personer som får stå upp. Det är vingligt och bromsar de hastigt blir det att man flyger runt lite, säger Angelica Finnig.

Problemet med överfull buss på linje 513 har funnits länge. Och skapar oro hos föräldern Camilla Blomqvist varje morgon hennes son ska ta bussen.

– Man har ont i magen. Oftast ber jag han ta en annan buss som går fem minuter tidigare, men då måste han korsa E20 för att komma till rätt sida.

Förutom resenärer på linje 513 har lyssnare som ofta reser från Skara och Lidköping till Skövde hört av sig och beskrivit samma problem - alla platser är upptagna så man tvingas stå i gången.

– Helst skulle alla få en sittplats, men när vi får toppar på linjer så skulle vi få lämna passagerar på hållplatserna. Det är inte heller bra eller positivt, säger Anders Larsson, trygghet- och säkerhetsansvarig Västtrafik.

Är ni beredda att tumma på säkerheten för att tjäna pengar genom att köra färre turer?

– Nej, aldrig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".