Inne i huset hade snitt sågats i alla väggytor och en del takskivor rivits ner. Foto: Ur förundersökningen
1 av 2
Inne i huset hade snitt sågats i alla väggytor och en del takskivor rivits ner. Foto: Ur förundersökningen
Skadorna i huset kostar minst 500 000 kronor att åtgärda, enligt domen. Foto: ur förundersökningen
2 av 2
Skadorna i huset kostar minst 500 000 kronor att åtgärda, enligt domen. Foto: Ur förundersökningen

Storebror fick gården - lillebror gick bärsärk med motorsåg

När generationsskiftet skulle genomföras på jordbruksfastigheten fick den äldre brodern ta över hela gården. Då brast det för hans lillebror.

Den här historien är i sig en familjetragedi som i dag avgjordes i Skaraborgs tingsrätt. Bakgrunden är att ett äldre lantbrukarpar kom till den punkten att det var dags att göra sig av med sin gård - en större jordbruksfastighet i västra Skaraborg.

Inför det här generationsskiftet satt föräldrarna och de två vuxna sönerna ner flera gånger för att försöka enas om vem av bröderna som skulle få köpa vad av gården. Det gick inget vidare.

– Det blev allt mer infekterat och när julen för två år sedan kom blev jag och min familj inte hembjuda till mina föräldrar, har den yngste brodern berättat i polisförhör.

Det hela slutade med att att den äldste brodern fick ta över hela gården. Tingsrätten skriver i sin dom att det är uppenbart att det var i besvikelse över föräldrarnas beslut som den yngste brodern gjorde det han nu dömts för.

En dag för ungefär ett år sedan gick han loss på interiören i ett hus som tillhör jordbruksfastigheten. Detta med hjälp av motorsåg och brytverktyg. Även 20 träd på tomten sågades ner.

Skadorna kostar minst en halv miljon kronor att åtgärda, men mannen slipper ett så högt skadestånd eftersom det kan bli så att försäkringsbolaget tar kostnaden. Han döms för grov skadegörelse och stöld till villkorlig dom och 140 timmars samhällstjänst.

Pappan var kallad som vittne i rättegången men valde att inte komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".