Eva Sundberg arbetar vid Livsmedelsverket.
Eva Sundberg arbetar vid Livsmedelsverket.

"Svårt att sätta gränser för buller i matsalen"

"Det är inte enkelt att mäta"
1:01 min

Livsmedelsverket har ett antal råd och rekommendationer till kommunerna när det handlar om skolornas luncher. Men inte när det handlar om ljudnivåer, trots att ljudmiljön är en del av helhetsbilden.

Eva Sundberg arbetar med skolfrågor på Livsmedelsverket.

Hon menar att många skolor arbetar hårt för att sänka ljudnivåerna. Hon säger att det är svårt att se att myndigheter skulle kunna sätta gränser för matsalsbuller:

– Jag har ju tagit del av den undersökning som SR gjort. Problemet med decibelnivåer är att man inte bara kan sätta specifika siffror och gränsvärden som speglar verkligheten.

– Jag har ju roat mig med att själv mäta under veckan med en egen decibelmätare. I vårt fikarum har vi 68-70 decibel, och på lunchrestauranger i stan är det garanterat likadant. Jag tror vi får acceptera nivåerna som sådana, men däremot är det viktigt att kapa topparna, menar hon.

Hon påpekar att det finns en rad åtgärder som skolor kan och bör göra; allt från bullerdämpande väggar och tak till bestick och tallrikar i plast.

– Men det handlar också om att få eleverna att förstå sin roll i det här. Även om skolan gör mycket, så måste även barnen lära sig att visa hänsyn.

Hon vill också att man ska komma ihåg att en tyst matsal skulle vara en tråkig matsal.

– Det ligger i sakens natur, menar Eva Sundberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".