Så var bedragarna nära att lura P4 Skaraborgs reporter

Polisen: De är inte våldsamma men skickliga på att luras
1:30 min

Polisen varnar för en oseriös insamling till hörsel- och synskadade. Insamlingen har pågått i bland annat Skövde, där P4 Skaraborgs reporter var ytterst när att gå på bluffen. 

Utanför en butik på Storgatan i Skövde står en ung man i svart jacka. Han ler mot dem som skyndar förbi i snöblåsten och håller fram ett papper som han vill att folk ska skriva på. När jag passerar rusar han fram och sätter pappret i mina händer. På det står att man gör en namninsamling för hörsel- och synskadade. ”Så bra”, tänker jag efter att jag skrivit mitt namn på listan.

Då pekar mannen på en annan text där det står "donationer". När jag förklarar att jag inte har några kontanter med mig, och han pekar mot bankomaten på torget, börjar jag förstå att något inte stämmer.  Så jag går.

– De är uppfinningsrika, de här personerna. När vi uppmärksammar ett visst tillvägagångssätt och har ögonen på det, så ändrar de lite på tillvägagångssättet. Då kanske det tar ett tag för oss att upptäcka dem igen. Det är ju ett sätt att försvåra, säger Anders Larsson, utredare vid polisens åldringsbrottsgrupp, som berättar att förövarna ofta riktat sina insamlingsförsök mot äldre personer:

– Vi har sett fall där de närmat sig äldre genom att använda just listor och när de äldre tagit fram sina pengar så stjäl förövarna dem. 

Hur rädd ska man vara?

– Jag tycker inte att man ska vara rädd, men man ska vara uppmärksam. De är inte våldsamma men skickliga på att luras, säger Anders Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".