Jan Gustavsson i mitten visar en automatisk avtäckningsmaskin för Torsten Andersson från Skövde (till vänster) och Kjell Carlsson (till höger) från Skälvum. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg
1 av 2
Biodlare. Jan Gustavsson i mitten visar en automatisk avtäckningsmaskin för Torsten Andersson från Skövde (till vänster) och Kjell Carlsson (till höger) från Skälvum. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg
Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare Svenska Bin
2 av 2
Lotta Fabricius Kristiansen ser ett ökat intresse för biodling men anser att ännu fler behövs för att säkra pollineringen. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg

Fler vill odla bin trots tuffa utmaningar

"I butikshyllan är 75 procent utländsk honung..."
1:24 min

Intresset för biodling växer i Skaraborg, inte minst bland kvinnor. Men fortfarande behöver odlarna bli fler för att säkra pollineringen av till exempel äpplen och raps.

Biodlarkonferensen på Billingehus under helgen har samlat ungefär 200 deltagare från hela landet, och i samband med konferensen startades också en ny intresseförening - Svenska Bin - som drivs av nio företag och organisationer i biodlarbranschen och som vill övertyga konsumenterna om att köpa mer svensk honung. 

Lotta Fabricius Kristiansen är projektledare för föreningen: 

– Det är en tuff konkurrens med utländsk honung. I butikshyllan är 75 procent utländsk honung och 25 procent är svensk. Vi vill ändra den balansen så att man får in mer svensk honung och mindre utländsk så att man som konsument faktiskt har möjlighet att välja den lokala honungen som finns där man kommer ifrån och då stödjer den lokala pollineringen.

På sikt är målet för Svenska Bin att fördubbla antalet bin i Sverige. Men det är något som inte är helt problemfritt, för trots att intresset för biodling ökar just nu står yrkesodlarna inför stora utmaningar. Förutom konkurrensen från utländsk honung handlar det om kvalster och virus som försvagar bina. Jan Gustavsson från Skövde har varit biodlare i 30 år och han har upplevt bland annat hur vinterdödligheten ökat hos bina men sammantaget ser han ändå framtiden som mer hoppfull än hopplös.

– Här i Skaraborg har vi föreningar och nästan varje förening har varje år nybörjarkurser och där har vi märkt att det ökar. Det märks på försäljningen av biredskap också att det kommer många nya, och mycket tjejer kommer det också. Det är roligt, säger han.

Lotta Fabricius Kristiansen bekräftar bilden av att fler kvinnor är intresserade nu, men en viktig faktor enligt henne är också att människor på fler håll i samhället i allt högre grad blir intresserade av biodling. Bland annat har antalet stadsodlingar ökat.

– De finns på många håll, bland annat i Lidköping. Både privatpersoner, företag och kommuner har biodlingar, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".