Harriet, 91, lät sig inte luras utan körde iväg den misstänkte tjuven. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Harriet, 91, lät sig inte luras utan körde iväg den misstänkte tjuven. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Harriet, 91, körde iväg tjuven

"Jag motade henne med rollatorn så att hon inte kunde gå in i rummen"
3:51 min

När 91-åriga Harriet i Skara fick oväntat besök i lägenheten förstod hon att någonting inte stämde. Hon blockerade lägenheten med rollatorn och fick den främmande kvinnan att gå utan något byte.

Att det finns människor som lurar sig in hos äldre och stjäl värdesaker har blivit mer och mer vanligt de senaste åren. I helgen drabbades en 90-åring i Mariestad och två 90-åringar i Skara. Harriet hade kunnat bli det tredje offret i Skara - om hon inte hade varit så pass på sin vakt som hon var i fredags eftermiddag.

– Det ringde på dörren och där stod en kvinna som sa att hon var från kommunen. Jag sa till henne att dom brukar skicka meddelanden först när dom kommer. Då sa hon att datorn var trasig, att det var därför dom inte gjort det, berättar Harriet.

Ändå lät hon kvinnan sitta ner i köket. Själv satte sig inte Harriet, för hon ville ha uppsikt i fall det skulle finnas någon medhjälpare till besökaren.

– Det har jag hört så många gånger att det är så det går till.

Den främmande kvinnan, som sa att hon gjorde någon sorts undersökning om hemtjänsten, envisades också med att hon skulle få byta plats och sitta vid andra sidan av bordet, berättar Harriet. Och det var något som gjorde henne extra misstänksam och hon bestämde sig för att få ut besökaren.

– Nä, oj oj oj. Nu blir jag så dålig, sa jag. Så nu får du gå. Och hon gick. Jag motade henne med rollatorn så att hon inte skulle kunna gå in i rummen. Hon fick inte med sig någonting.

Samma dag utsattes en annan 90-åring i Skara för precis samma sak, där en kvinna som påståd att hon gjorde en undersökning åt hemtjänsten lurat sig in. Där försvann dock ett stort antal värdesaker.

Historien upprepade sig på lördagen - även då var offret en 90-årig Skarabo som blev av med en plånbok med tusentals kronor.

– Jag kommer aldrig att öppna dörren för någon okänd igen. Alla som ska in får ringa mig först, säger Harriet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".