Helena Trolläng.
Helena Trolläng, ny polisområdeschef i Skaraborg. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg
BROTTSSTYCKEN

Ny polischef - men färre poliser i den nya organisationen

Helena Trolläng: Det kommer succesivt komma ytterligare förändringar
17 min

Det är sjätte veckan på posten som polisområdeschef i Skaraborg. I Brottsstycken pratade Helena Trolläng om den nya organisationen och att vi får räkna med färre poliser i Skaraborg framöver.

Vid årsskiftet tillträdde Helena Trolläng tjänsten som polisområdeschef i Skaraborg. Hon är jurist i botten, kom från åklagarmyndigheten till polisen 2010 och jobbade senast som biträdande polisområdeschef i Storgöteborg. Men hon är inte alls obekant med Skaraborg.

- Det här är lite av comeback för mig. Jag jobbade här 2010-2011 och trivdes fantastiskt bra under den tiden. Det kändes självklart att söka mig tillbaka till Skaraborg, berättar hon.

Helena Trolläng brinner för rättsväsendet och tycker att svensk polis med den nya organisationen sedan årsskiftet gör en spännande resa. Men hon är chef för ett område som kommer tappa numerär. Det ryktas om att sju tjänster ska försvinna från polisen i Skaraborg.

- Ja, det finns en risk att det kommer bli färre poliser i Skaraborg än vad det varit, men så är det ochså för hela region väst som är en minusregion. Med det menas att vi anses vara lite för många poliser i förhållande till de parametrar man resurssätter efter, säger Helena Trolläng.

Men hon är inte bekymrad över läget. Det finns effektivare sätt att arbeta på, och det finns med i den nya organisationen.

- Sextio procent av befolkningen är nöjd med det polisiära arbetet som urtförs. Jag tycker det är fantastiskt kvitto. Men det finns mer att göra, säger Helena Trolläng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".