Carina Mogren är undersköterska från Skövde.
Carina Mogren är undersköterska från Skövde.

Fortsatt efterfrågan i Norge efter svensk vårdpersonal

"Sverige kan aldrig matcha deras nivåer"
1:17 min

Under de senaste åren har tusentals sjukvårdsanställda i Västsverige skaffat norsk legitimation för att kunna arbeta där. Inget tyder på att efterfrågan minskar.

Konkurrensen från Norge är en viktig faktor bakom den närmast permanenta personalbristen inom sjukhusen i Skaraborg och Västsverige.

Carina Mogren från Skövde har jobbat många år i Norge:

– Så länge vi har den lönen så fortsätter folk att jobba i Norge.

Statistik visar att 15 000 svenska sjuksköterskor skaffat sig norsk legitimation under en tioårsperiod fram till 2013. Siffran blir ännu högre om du adderar läkare och andra yrkesgrupper:

– Man kan ju tänka sig att det är lika många och inte fler undersköterskor som gjort samma sak.

P4 Skaraborg har varit i kontakt med bemanningsföretag inom vårdsektorn. De säger att efterfrågan på svensk arbetskraft fortsätter att vara hög, trots att konjunkturen i Norge påverkas negativt av fallande oljepriser.

Parallellt med utflödet av svenskar till Norge finns också ett inflöde av tex holländare till Sverige.

Carina Mogren tror att det blir ännu viktigare för Skaraborg och Västsverige att lyckas med den sortens rekrytering. För det lär bli svårt att få svenskarna i Norge att vända hemåt.

– Till exempel OB-ersättningarna ligger på en nivå som vi aldrig kommer att vara i närheten av, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".