Monika Didriksson. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Monika Didriksson. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Fortfarande brister i mobiltäckningen inom lantbruket

"Vi bor nära Ymsen, ett ökänt ställe med mobilskugga..."
2:47 min

Pålitlig mobiltäckning är livsviktigt för lantbrukare, som ofta jobbar ensamma. Monika Didriksson, vice ordförande för LRF i Västra Götalands län, berättar att dålig täckning skapar praktiska problem på hennes gård utanför Töreboda.

Hos familjen Didriksson utanför Töreboda, precis som hos många andra lantbrukare, är mobiltelefonen ett självklart arbetsverktyg i vardagen. Men också en trygghet i ett yrke med mycket ensamarbete och hög olycksrisk, berättar Monika Didriksson.

Många lantbrukare märker ingen förbättring sedan den förra skämskartan för två år sedan. Och för Monika Didriksson utanför Töreboda har det faktiskt blivit sämre än det var förut på en del platser, säger hon.

– Vi har fått nya vita fläckar längs med vår väg mellan Mariestad och Töreboda. Där finns det fler fläckar nu som inte fanns där förut. Och det finns även en fläck på vägen mellan Skövde och Mariestad, vid Boterstena.

Som organisation jobbar LRF vidare på riks- och regionplanet för att de enskilda operatörerna ska hålla vad de lovar på sina mobiltäckningskartor, säger Monika Didriksson.

– Det har varit motioner till vår riksförbundstämma i flera år. Vi påverkar på nationell nivå gentemot departement och operatörer. Även i år har vi en motion till vår regionstämma i Vara. Vårt krav är att operatörernas mobiltäckningskartor ska stämma med verkligheten. Och att man bygger ut nätet i den takt man lovat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".