Linda Palm
Linda Palm, barnboksförfattare. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Linda Palm skriver böcker för de allra yngsta

Linda Palm: Inte bara nya ord, barnen ska känna trygghet också
13 min

De nya böckerna är tre till antalet och har korta titlar: Jag, Du och Vi. Barnboksförfattaren Linda Palm från Lidköping tycker det är viktigt att lyfta fram värdegrunden även för de minsta barnen.

För Linda Palm är det ingen ny känsla att ta emot en sändning böcker från tryckeriet. Jag, Du och Vi är nummer 37, 38 och 39 under hennes författarkarriär. Men det låter på henne som känslan är densamma som när debutboken blev klar.

- Det är härligt med nytryckta böcker, finns nog inget bättre en författare kan känna, säger hon.

Jag, Du och Vi handlar om kroppen, känslor och att få bli sedd. 

- En bok är som en liten bebis. Den tar många månader att arbete fram, ja, nästan nio månader, fortsätter Linda Palm.

Hon skriver för de allra yngsta som inte ens är läskunniga, och tycker att det finns en stor mening med att läsa böcker även för de som är i åldern noll till tre år.

- Jag jobbar ju också inom förskolan och det här är böcker som jag saknar där. Jag handlar om vem jag är, varför är jag viktig? Det är nyttigt att mata barnen med gott hela tiden, säger Linda Palm.

I boken Du kommer någon annan in i bilden, ofta någon familjemedlem. Och Vi handlar om att vara tillsammans och samarbete.

- Redan innan barnet fyller ett år visar det intresse för det som står i boken. Det är enkla ord och bilderna talar för sig själv. Och det handlar inte bara om text och att lära sig nya ord, det finns också en trygghet att vara tillsammans och det blir en inspiration till vidare samtal, säger Linda Palm.

Inspirationen hämtar hon från den egna föräldraskapet, Linda Palm är mamma till fyra barn, och från yrkeslivet i förskolan. 

- jag vill skriva böcker som också är verktyg för lärande, för familjen eller för förskolan. Och Jag, Du och Vi fungerar också kring reflektionen om värdegrundsarbetet. Det händer så mycket i samhället som påverkar oss negativt så vi behöver prata om sånt här redan när barnen är små, säger Linda Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".