Foto: Bertil Ericsson / TT
Foto: Bertil Ericsson / TT

Post- och telestyrelsen: Vi jobbar för bättre mobiltäckning

"Viktigt att kunna ha förtroende för täckningskartorna"
2:21 min

Post- och telestyrelsen är den myndighet som har koll på att mobiloperatörerna gör det de ska. Jonas Wessel på PTS säger att en hel del har hänt i arbetet för bättre mobiltäckning.

Post- och telestyrelsen bevakar områdena post och elektronisk kommunikation i Sverige, som innefattar telekommunikationer, it och radio. 

Även om många Skaraborgare upplever att mobiltäckningen inte förbättrats under de senaste två åren, har det skett en hel del arbete, berättar Jonas Wessel.

– Vi på PTS har jobbat intensivt med täckningsfrågan. Bland annat lämnade vi förra sommaren en 11-punktslista till dåvarande IT-minister Anna-Karin Hatt där vi beskriver en mängd åtgärder som vi vidtar för att bland annat förbättra täckningen utomhus och inomhus men också konsumentinformationen. Dessutom har operatörerna tillsammans med Konsumentverket uppdaterat mobiltäckningskartorna i landet. 

Operatörernas mobiltäckningskartor uppdaterades 1 januari och visar nivån på mobiltäckning som kunderna kan förvänta sig av varje operatör. Kartorna är viktiga informationsunderlag för att kunderna ska kunna göra sina val bland operatörerna, säger Jonas Wessel.

– Det är viktigt att kunna ha förtroende för täckningskartorna. De ska visa att det finns täckning där det finns täckning. Och att det inte finns täckning där det saknas.

Under den tid som gått sedan förra skämskartan har PTS tillsammans med operatörerna åkt runt på regionala dialogmöten på olika håll i landet för att träffa företrädare för lokala och regionala intressen.

Vad säger PTS om operatörernas vilja att  få fler kunder och deras förmåga att erbjuda bra tjänster?

– På dialogmötena har operatörerna visat upp ganska tydliga bilder av att de investerar rätt mycket i näten och gör stora förstärkningar, säger Jonas Wessel.

Har ni som myndighet det som krävs för att sätta press på operatörerna?

– Det finns en del täckningskrav när det gäller vissa band. På till exempel 800-megahertzbandet införde vi ett krav att 300 miljoner kronor skulle användas till att öka täckningen för hushåll som saknar tillgång till 1 megabit per sekund. Det arbetet bedriver vi aktivt nu. Vi tittar också på möjligheten att för nya frekvenser sätta upp någon form av täckningskrav.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".