Gustav Fridolin (MP) sätter krav på börsbolagen om fler kvinnor men når inte upp till kraven i kommunerna. Foto: Erik Holmlund / Sveriges Radio
Gustav Fridolin (MP) sätter krav på börsbolagen om fler kvinnor men når inte upp till kraven i kommunerna. Foto: Erik Holmlund / Sveriges Radio
TEMA JÄMSTÄLLDHET

Miljöpartiet missar det egna kravet på jämställdhet

Nils Farken (MP): Möjligheten är större i bolagen
1:32 min

Inför valet lovade Miljöpartiet fler kvinnor i företagsstyrelser. Men när de själv utser kandidater till kommunstyrelserna i Skaraborg verkar det vara glömt, visar vår granskning.

Extra: Se alla partiers kvinnorepresentation i länken nedan

Ett av jämställdhetsproblemen i Sverige är att kvinnor väljs bort från höga poster på företag just för att de är kvinnor, enligt Miljöpartiet. Därför vill partiet tvinga bolagsstyrelser att ta in fler kvinnor, och det var också en av framgångarna i regeringsförhandlingarna.

– Vi sänder nu ut en tydlig signal till de stora börsbolagen att om man inte 2016 har minst 40 procent kvinnor i styrelserna så kommer vi försöka få igenom en lagstiftning, säger Gustav Fridolin till SVT.

Men att partiet kräver fler kvinnor på ledande poster i företagen är inget som syns när man själv bestämt vilka som ska sitta på kommunens ledande poster.

På de åtta platser som Miljöpartiet har i kommunstyrelserna i Skaraborg sitter kvinnor på endast två, visar P4 Skaraborgs granskning. Men att bara 25 procent är kvinnor handlar inte om att kvinnor väljs bort.

– Vi har väldigt svårt att värva kvinnor till kommunstyrelserna. Det är många som är förvärsarbetande och det kan vara svårt att få ledigt, säger Nils Farken, språkrör för Miljöpartiet i Skaraborg.

Du återkommer till att det är svårt att få kvinnor att ställa upp. Det är precis så bolagsstyrelserna säger. Varför ställer ni hårdare krav på bolagen än er själva?

– Vi måste börja någonstans och i jag tror att möjligheten är större i bolagen. Vi behöver fler kvinnor i ledande positioner som leder vägen för de som ska kunna komma in.

Fråga

Så gjorde vi granskningen av kommunstyrelserna

Granskningen innefattar de ordinarie ledamöterna i kommunstyrelserna. Uppgifterna för 2014 är hämtade från varje kommuns hemsida i månadsskiftet januari/februari. Siffrorna för 2010 kommer från SCB.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".