ordförandeklubba
Kommunens makt är fortfarande koncentrerad till männen. Foto: Ulf Berglund/TT
TEMA JÄMSTÄLLDHET

Männen har mest makt i kommunerna

Väljare: deras synpunkter måste väga lika mycket som männens
1:37 min

Trots att många partier har en jämn könsfördelning på sina valsedlar, är det fortfarande så att männen har mest makt. Det visar vår granskning av kommunstyrelserna i Skaraborg. I snitt är fyra av tio personer i kommunstyrelserna kvinnor.

Klicka för grafik över alla kommuner

– De är underrepresenterade idag, och deras synpunkter måste väga precis lika mycket som männens, säger Sven Aronsson i Tibro.

Kommunstyrelserna brukar beskrivas som kommunens regering och många beslut fattas där. Men det är inte väljarna som bestämmer vilka som får en plats - utan det gör partierna själva.

Totalt finns 185 stolar i kommunstyrelserna i Skaraborg och på 79 av dem sitter kvinnor, vilket motsvarar 43 procent, visar P4 Skaraborgs granskning. Och att könen är ojämnt representerade påverkar politiken.

– När andelen kvinnor ökade verkade man lägga mer resurser på områden som kvinnor priortierar, framförallt barnomsorgen, säger Helena Svaleryd, docenten i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

Förutom mer pengar till barnomsorgen, visar forskning att fler kvinnor i den kommunala politiken bland annat leder till jämnare uttag av föräldrarförsäkringen och att det blir fler heltidstjänster inom den kommunala sektorn. Men trots att kvinnor gör skillnad i politiken är flera på torget i Tibro trötta på fokuset.

– Jag är själv kvinna och det är klart jag står bakom kvinnornas värde. Men det känns som det är ett jädrans tjat om att det ska vara jämnt överallt. Om det är fler män än kvinnor spelar ingen roll så länge de gör ett bra jobb, säger Nina Kanuon.

Så gjorde vi:
Granskningen innefattar de ordinarie ledamöterna i kommunstyrelserna. Uppgifterna för 2014 är hämtade från varje kommuns hemsida i månadsskiftet januari/februari. Siffrorna för 2010 kommer från SCB.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".