Cannabisplantor Foto: Polisen
1 av 4
Cannabisplantor som hittades när polisen slog till Foto: Polisen
Cannabisodling Foto: Polisen
2 av 4
Cannabisodling Foto: Polisen
Cannabisplantor drivs upp Foto: Polisen
3 av 4
Cannabisplantor drivs upp Foto: Polisen
Kopplingscentral till cannabisodling Foto: Polisen
4 av 4
Odlingarna krävde en hel del el Foto: Polisen
KAMPEN MOT KNARKET

Industriliknande cannabisodlingar i Västsverige

Polisen: De kunde pumpa ut ett halvt ton cannabis om året
3:42 min

I december gjorde polisen razzior på flera platser i Västsverige, Skåne och Danmark. Det pågår nu en omfattande utredning mot grov organiserad brottslighet där cannabis odlats fram under industriliknande former.

Runt 30 personer frihetsberövades och över 20 husrannsakningar gjordes på en och samma gång den 2 december. Polisen fann omfattande odlingar och hundratals kilo cannabis togs i beslag

– Det här är så nära industriell framställning man kan komma, säger Dan Windt, kommissarie som jobbar mot narkotika i västra Götaland.

Fem stora odlingar i Sverige och en i Danmark har enligt polisens uppskattning producerat minst hundra kilo cannabis på tre månader, så lång tid det tar från frö till färdig planta.
– Det blir 500 kilo under ett halvår och om du tänker att ett gram kan delas på tre jointar så förstår man omfattningen. De skulle kunna försörja en stor del av Sveriges befolkning med cannabis, säger Dan Windt.

Ingen vet hur länge odlingarna funnits men polisen har hittat spår som tyder på att det pågått under lång tid.

– Det här är experter. De har dessutom fått ut dubbelt så mycket marijuana från varje planta mot vad vanliga cannabisodlare brukar lyckas med.

Just nu sitter 15 personer häktade i ärendet och Håkan Larsson vid internationella åklagarkammaren som leder förundersökningen räknar med att rättegång kan hållas i början på sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".